اهمیت فن بیان و سخنوری
جامعهای که در آن زندگی میکنیم هرروز در حال پیشرفت و شرایط جامعه در حال تغییر و مدرنیزه شدن است. تغییر در نوع و ذات کسبوکارها بیانگر آن است که برای موفقیت در شرایط کنونی نیاز به مهارتهای خاصی داریم. سخنوری و فن بیان یکی از مهارتهایی است که به ما کمک میکند تا نسخه بروزتری از خود ارائه دهیم و در جامعه تأثیرگذارتر دیده شویم.
معمولاً آدمهایی هستند که نمیتوانند راحت حرفشان را بزنند و یا از حقوحقوق خودشان دفاع کنند. برای چند لحظه یک فرد صاحب ایده را تصور کنید که نیاز به جلب حمایت و جذب همکاری دارد اما در ارائه ایده خود ضعیف عمل میکند و نمیتواند به شایستگی در جلسه جذب سرمایهگذار و یا در جلسهای در یک سازمان و ارگان دولتی صحبت کند. سخنرانی ضعیف او در این جلسهها چه نتیجهای در بر خواهد داشت؟
پدر و یا مادری را تصور کنید که لازم است در جلسه انجمن اولیا و مربیان مدرسه صحبت کند؛ اما او نیز با مشکل ترس از سخنرانی مواجه است و نمیتواند یک سخنرانی خوب را ایراد کند. اکنون چه حالی دارد؟
مدیری را در یک سازمان در نظر بگیرید که قرار است در جلسات مختلف صحبت کند. لازم است در همایشهای سازمانی سخنرانی کند؛ اما او هم در این امر ضعیف است و نمیتواند آنطور که باید و شاید سخنرانی کند. ندانستن اصول سخنرانی و عدم آگاهی وی از تکنیکهای فن بیان چه ماحصلی برای او و زیرمجموعه او خواهد داشت؟
بهاحتمال خیلی زیاد در دوران مدرسه و دانشگاه اساتید و معلمهایی داشتید که آنقدر خوب توضیح میدادند که دوست نداشتید کلاسشان تمام شود و از نشستن سر کلاس آنها خسته نمیشدید.
خودم وقتی در کلاسهای بعضی از اساتید دانشگاه و یا اساتید دورههای آموزشی سخنرانی که شرکت میکردم. هیچوقت احساس کسلی و خستگی نمیکردم، چون آنها به خاطر نوع کاربرد کلام و استفاده بجا از آن و انرژی کلامی که دارند، در کار تدریس خود موفق هستند. همچنین دانشجویانی که در کلام و ارائه آن مهارت دارند، در کنفرانسها خیلی موفقتر از بقیه هستند. برخلاف عدهای دیگر که بههیچعنوان حاضر نمیشوند کنفرانس بدهند علت فقط این است که همان نقطه قوت این افراد، نقطهضعف افراد دیگری است و کسانی که تسلط در بیان و ارائه کلام دارند موفقترند.
نماینده مجلس، وکیل، حسابدار، کارشناس، متخصص، هنرمند، معلم و یا یک فروشنده را تصور کنید که از صحبت در جمع میترسد و با اصول سخنوری و فن بیان آشنا نیست. نتیجه کاملاً مشخص است.
با این توضیحات، اینک میدانیم که آموزش سخنرانی و فن بیان سبب میشود شما بتوانید در جامعه ابراز وجود، عقیده و ایده داشته باشید. وقتی با یادگیری عملی و کاربردی روشهای سخنرانی جذاب در جمع، موفق به ایجاد تأثیر جامعه میشوید و حضور و کلام شما در جامعه تأثیرگذار است.
امروزه دانش و مهارت سخنوری یکی از قویترین و پرکاربردیترین مهارتهایی است که جوامع و انسانها نسبت به آن احساس نیاز میکنند، آنهایی که اهل تغییر و پیشرفت و به چالش کشیدن خود هستند از این قبیل دانشها استقبال کرده و خود را محک میزنند و با علم روز، میزان دانش و آگاهی خود را ارزیابی میکنند، این گروه از انسانها نسبت به دیگران مسیر موفقیت خود را هدفمندتر و با سرعت بیشتری طی خواهند کرد.
چرا آموزش سخنوری و فن بیان اهمیت دارد؟
اغلب همه ما انسانها دوست داریم خوب صحبت کنیم و موردتوجه دیگران باشیم و قدرت بیان خوبی داشته باشیم و تمایل به خوب صحبت کردن و داشتن فن بیان قوی در همه ما وجود دارد و قابل حس است. تا اینکه بتوانیم با تسلط بر بیان و کلام خود بر دیگران تأثیر بگذاریم و دیگران را از عقاید خود آگاه سازیم و در مسیر اهدافمان با تلاشهای روزمره در حال حرکت باشیم.
برای افرادی کمی پیش میآید که دوست نداشته باشند همچنین مهارت کاربردی داشته باشند. یا شاید هم بعضی اهدافشان بهگونهای است که تسلط در این مهارت را برای خود نیازی نمیداند، اگرچه همه افراد هم قرار نیست که تلاشهای هدفمندی داشته باشند تا به اهداف خودشان در زندگی دست یابند.
خیلیها را دیدهام که در اثر بدون هدف زندگی کردن دچار سردرگمیهایی شدهاند و در زندگی شغلی و اجتماعی خودشان به بنبست خوردهاند، خیلی هم از افراد تلاش میکنند تا جایگاه اجتماعی و شغلی بالاتر و بهتری به دست بیاورند و ابزار قدرتمندی که میتواند به آنها کمک کند تا به این هدفشان برسند داشتن قدرت بیان و تسلط کافی در سخنوری و برقراری ارتباط با دیگران است.
سخنوری بالاترین حد کلام یک فرد است که در هر شرایط و زمانی میتواند سخنرانی خوبی انجام دهد و با سخنان خود روی افراد تأثیر ایجاد کند.
خوب صحبت کردن به حدی امروزه مهم است که شاید بهتر باشد مدارس و دانشگاهها بجای اینکه سالهای زیادی از وقت دانش آموزان را فقط صرف نوشتن و خواندن کنند بهتر است که ساعاتی را صرف کسب مهارت سخنوری در جامعه آموزشی کنند. برای این کار نیازمند یک نگرش کلی در سیستم نظام آموزشی خواهیم بود.
از هر دیدی بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که داشتن قدرت تکلم و مهارت در سخنوری در هر جایگاه شغلی و غیر شغلی میتوانند یک اهرم مثبتی برای پیشبرد اهداف ما در زندگی شود. در دورهای که بهصورت خصوصی برای یکی از دوستانم برگزار کرده بودم، بعد از چندین ماه به خاطر مهارت سخنوری و دانشی که یاد گرفته بود توانسته بود ارتقاء شغلی بگیرد. او از این بابت خیلی خوشحال بود که با فراگیری یک دانش جدید به موفقیت مهمی دست پیداکرده است. به قول خود او اگر این توانایی را کسب و برای آن تلاش نکرده بود شاید سالهای خیلی زیادی طول میکشید تا به این جایگاه برسد. این داستان نمونه خیلی بارزی از اهمیت و کاربرد این دانش در زندگی شغلی و اجتماعی ما میتواند باشد.